Sunt creștin ortodox
Sunt creștin ortodox
Ce înseamna să spun că sunt creștin ortodox?
Răspunsul la acestă întrebare ni l-a dat chiar Mântuitorul nostru Iisus Hristos răspunzând unuia dintre ispititorii Săi, care voia să cunoască cea mai mare poruncă din Lege, zicându-i: ''Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău". Aceasta este marea și întâia poruncă. Iar a doua, la fel ca și aceasta: ''Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (Matei 22, 37-39)
Creștinul are îndatoriri către Dumnezeu, către sine însuși și către aproapele său.
Creștinul este dator să se străduiască să-L cunoască pe Dumnezeu și să recunoască în EL pe Creatorul, Binefăcătorul, Sfințitorul și Judecătorul său, îndeplinind toate ale Domnului cu credință, nădejde si dragoste. După rânduila Bisericii Ortodoxe, acestea sunt rugăciunea, cinstirea sfintei cruci, a zilei de duminică și a tuturor sărbătorilor religioase, a sfinților, a sfintelor icoane și a ingerilor și mărturisirea fără teamă a învățăturilor sfintei Biserici Ortodoxe.
Creștinul este dator să se cinstească și să se respecte pe sine, căci a fost creat ''dupa chipul lui Dumnezeu" (Facerea 1, 26-27), este ''templu al Duhului Sfânt" (I Cor. 6, 19) și este chemat la viața veșnică. Acestea le arată creștinul prin faptele sale, care nu întunecă și nu murdăresc chipul lui Dumnezeu și prin efortul susținut în luminarea și întărirea puterilor sufletești în drumul către mântuire. Aflarea mântuirii nu este însă posibilă fără smerenie, căci numai prin smerenie rugăciunea este cuviinciosă, pocăința este adevărată și harul dumnezeiesc are loc să lucreze cu adevărat în om.
Creștinul trăiește împreună cu semenii săi și are datoria să-și respecte aproapele, să-i arate dragoste și să-l trateze mereu cu dreptate. Aproapele său este orice om, fară deosebire, căci după învățătura creștină suntem toți fii ai aceluiași Tată Ceresc. Avand toți aceeași ființă, avem datoria să ne recunoaștem unul altuia vrednicia și însușirile cu care ne-a înzestrat Dumnezeu, mai presus de celelalte făpturi. Cu dragoste, creștinul trebuie să dorească și să voiască binele vremelnic și veșnic al aproapelui său, fără pizmă sau invidie, dându-și totodată și silința de a face acest bine. Creștinul trebuie să recunoască, cu fapta, drepturile ce se cuvin aproapelui său și să le ocrotească, dând fiecăruia ce este al său, fără să păgubească pe nimeni cu nimic.
Care sunt datoriile creştinului faţă de Biserică?
Mântuitorul Iisus Hristos a întemeiat Biserica, pentru ca ea să continue propovăduirea învăţăturii Sale, în aşa fel încât oricine va crede în El să ajungă la cunoştinţa adevărului şi să se mântuiască. Sfânta noastră Biserică este orânduită, pentru binele credincioşilor, pentru cunoaşterea adevărurilor credinţei creştine şi pentru desăvârşirea morală a credicioșilor.
Pentru acest fapt, toţi credincioşii au datoria de a preţui şi a iubi Biserica şi de a-şi îndeplini cu sfinţenie datoriile faţă de ea. Datoriile credincioşilor faţă de Biserică sunt:
Credinţa ortodoxă. Să creadă toate adevărurile creştine, numai aşa cum le propovăduieşte Sfânta Biserică Ortodoxă, păstrându-le în toată curăţia lor şi întocmindu-şi viaţa după ele.
Mărturisirea credinţei creştine. Să-şi dea silinţa pentru păstrarea, întărirea şi răspândirea credinţei creştine ortodoxe şi să o apere, cu tot curajul, de răstălmăcirile eretice, amintindu-şi de spusele Mântuitorului:
„De cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, de acesta şi Fiul omului se va ruşina când va veni întru slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri” (Luca 9, 26).
Împlinirea poruncilor. Să împlinească poruncile Sfintei noastre Biserici cu privire la: umblarea la biserică, ţinerea posturilor orânduite de ea, mărturisirea păcatelor, primirea Sfintei Împărtăşanii etc.
Supunerea şi ascultarea. Să se supună ierarhiei şi disciplinei bisericeşti (Luca 10, 16).
Ajutorarea aproapelui. Să iubească şi să cinstească pe cei ce îndeplinesc slujbele bisericeşti, îngrijindu-se de cele trebuitoare vieţii lor, după cuvintele Sfintei Scripturi:
„Vrednic este lucrătorul de hrana sa” (Matei 10,10)
„Aşa a rânduit şi Domnul celor ce propovăduiesc Evanghelia, să trăiască din Evanghelie” (I Cor. 9, 13-14).
Prin împlinirea conştiincioasă a datoriilor faţă de Biserică, credincioşii îi dau putinţa să lucreze cât mai rodnic și să vegheze pentru binele întregii omeniri şi pentru binele fiecăruia dintre noi.
Despre Taina Spovedaniei: link către Interviul cu Părintele Macarie Simonopetritul despre Spovedanie.